Wednesday, October 15, 2014

Resepi Pengat Tepung Gandum

Assalamualaikum
Ini semalam punya cerita! resepi again! yeh. yeh. ekceli, nih first time masak pengat tepung gandum nihh. fuhhh. harituu makcik aku ade bagi pengat tepung gandum + cendol. sodappp. aku dan ibu aku ponn rasa nak buat jugak. akhirnya petang semalam menjadi. 
pengat tepung gandum made aku dan my mom. tak mengancam kan? sookay asalkan sodapp ;)
Bahan-Bahan(1)
2/3 cawan tepung gandum
air secukupnya
sedikit garam
sedikit inci pewarna - menampakkan warna keceriaan.

Cara- Cara
Campurkn semua bahan (1)..hingga menjadi doh kental (macam adunan jemput-jemput tapi biarkan kental sedikit)

Bahan-Bahan (2)
2 kotak santan
3 sb gula timbang/ 1keping gula melaka
1 helai daun pandan - simpulkan
2 cawan air
1/2 gula pasir - ikut kemanisan korang

Cara- Cara
masukkn santan bersama air di dalam periuk dan didihkan..guna api sederhana. Selepas itu, bulatkan adunan tepung tadi sikit demi sedikit masokkan ke dalam santan yang mendidih tadi dan kacau supaya butiran gandum tadi tidak melekat. setelah itu, masukkn gula melaka/ gula timbang dan daun pandan dalam periuk tadi.. kacau sehingga pengat ini mndidih dann siapp!

*** Selamat mencuba semua ***

14 comments:

  1. ala-ala wadi kipeng kan. makanan orang banjar tapi tepung dia guna tepung pulut. rasa nya la. hehe. mesti sedap ni :)

    ReplyDelete
  2. Cik Mimie tak panggil pengat tepung gandum..tapi puteri berendam..sedap.. :)

    ReplyDelete
  3. rajinyya memasakkk~ ahahaha, mai hantaq kedah seketui. :P

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap tu... Nanti rajin zumal pun nak try ^_^

    ReplyDelete
  5. Lebih kurang macam puteri berendam. Sedap manis berlemak....yummy

    ReplyDelete
  6. Ok pestime dengor pengat tepung tauu.. meh anta sini sikit

    ReplyDelete
  7. ni pandai masak ni, dah boleh kawen dah ni, adik! :D

    ReplyDelete
  8. akak suka..!! segala pengat akak suka. tak suka bubur kacang and bubur chacha aje. yang laaain telan dengan pantasnya. huurm mane nak jumpa kat sini..

    ReplyDelete
  9. wooow.. terasa nak makan bubur bubur plak la lepas tengok ni. mana lah nak cari kat sini..

    ReplyDelete
  10. Ada tempat panggil 'hidung pesek/penyek' hahaha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Thanks comment.
sila datang lagii ye XD

COPYRIGHT 2017 by CikNadyya