Monday, October 13, 2014

Resepi Kentang Putar Sedappppppppppp!

Assalamualaikum
Ni kisah malam raya Qurban punya cerita!HAHAHA. baru nak update kan. sejak nih mood malas berleluasa tuuyang setiap pagi update entry wordless je. hahahadoi.. nii percubaan kali kedua. percubaan pertama jadik je. sodapp. kali kedua ni sebab adek kesayangan balik kan. aku ni macam biasa laa.. bila cuba resepi resepi baru pastii eksaited nak bagi adik merasa. nak bagi kat suami tahh bila kan? -.-' 

Terciptanya kerajinan aku buat kentang putar ni sejak tengok resepi Mashed Potatoes Versi Gojessss kat entry Kak Sha. Mehh jengukk resepi beliau kat [SINI]. cuma resepi aku nih ubah skitt kot. sebab aku guna bahan bahan yang ada kat dapur je~

Bahan-bahan (1)
4-6 biji kentang - agak-agak la yee
1 sb lada hitam - kisar dijadikan serbuk
1/2 sb susu segar Dutch Lady
1-3 sb buttercup
1 Kiub Ayam Maggi yang dipecahkan menjadi serbuk

Cara-caranya
Kentang dikupas dan direbus agak-agak 20min. Selepas itu lenyekkan kentang sehingga hancur. Dalam keadaan kentang yang masih panas, masukkan serbuk lada hitam, susu segar, buttercup dan serbuk kiub ayam. Menggunakan hand-mixer, sebatikan bahan-bahan tadi sehingga gebu, tapi kalau takde hand-mixer, bole je guna senduk seperti aku..hahaha


Bahan-bahannya (2)
1 biji bawang merah (besar)
2 biji bawang putih
**diblend**
2 sb buttercup
2/3 mangkuk air- agak-agak laa
2 kiub ayam Maggi
2-3 sb tepung gandum dan dibancuhkan dengan air
1 sb serbuk lada hitam

Cara-caranya
Panaskan buttercup, tumiskan bawang besar dan bawang putih yang diblend tadi hingga mengeluarkan bau, masukkan air dan kiub ayam. selepas itu, masokkan tepung gandum yang dah dibancuhkan dengan air. dan akhir sekali masokkan serbuk lada hitam. dan lepastuu blend laa. sebabnyaa ia pasti berketul-ketul kan. hihi

Ok siap !! boleh makan !!

Walaupon rupa tak berapa nak comel. ia tetap menjadi pujaan hatiku! HAHAHA

Nota Jejari : Adik aku says 'apesal kentang kau tak berapa nak hancur?bla bla bla tapii sedap jugak kau buad ni' sebenarnyaa adik aku jarang puji aku masak. die lebih banyak pengkritik dari memuji. soo bila dia dah pujii.. fuhh terasa kembang semuanya..hahahahaha Kbye!

20 comments:

  1. pernah cuba, maybe version lain. tapi apa apa pun homemade version memang sedapppppp

    ReplyDelete
  2. kite putaq halimmm...
    heheheeh
    akk penah gak buat homemade kentang putaq
    mmg sedap pon dari kfc rasenye..
    boleh ubah ikott taste yg kiite nak kan

    ReplyDelete
  3. ala... akak tengah diet ni...terliur nya tengok... dah boleh imagine nak buat dia camne...sedih222! nadya, buttercup tuh butter biasa ker? ke benda lain? buttercup tuh ape? akak ni ketinggalan zaman, buttercup pon xtau...hahahahah :D

    ReplyDelete
  4. tak pernah lagi buat sendiri..nak try lah..

    ReplyDelete
  5. x perlu pergi KC lah kalau n mkn nih :-)

    ReplyDelete
  6. kak pun pernah buat jugak.. ada share kat my kitchen hihi.. sedap kan?

    ReplyDelete
  7. simple! pastu mkn pulk dgn brokoli..dah try..mmg masuk..kiki..

    ReplyDelete
  8. boleh try nie.. time kasih atas perkongsian resipi..

    ReplyDelete
  9. Hahaha..Cik Mimie da try buat da..juz masa tu buat x mnjadi terlebih buttercup so xsdap..hahahaha

    ReplyDelete
  10. sedapnyyaa, ahaha. feveret ni. nanti nak buatt. hehehe.

    ReplyDelete
  11. kalau dah namanya mashed potatoes mesti sedap..kalau kentang tu tak hancur tetap sedap..

    ReplyDelete
  12. Tok zumal suka sangat kentang putar. Boleh la zumal try nanti.... Hehe ^_^

    ReplyDelete
  13. Bestnya wakkk... pos boleh?hahaha

    ReplyDelete
  14. Humangaihhhh! Tergoda akak dibuatnya, dik! Hantar sini sikit, boleh?

    ReplyDelete
  15. wah, simple je ni. haha... nanti nak try buat gak la...

    ReplyDelete
  16. eh, senang gilaaaa. okay. nak cari kentang esokk! Hahahaha

    ReplyDelete
  17. rasa puas makan mashed potato sendiri kannn...

    ReplyDelete
  18. rupa tak penting janji rasa mesti sodap. hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Thanks comment.
sila datang lagii ye XD

COPYRIGHT 2017 by CikNadyya