Ni kisah malam raya Qurban punya cerita!HAHAHA. baru nak update kan. sejak nih mood malas berleluasa tuuyang setiap pagi update entry wordless je. hahahadoi.. nii percubaan kali kedua. percubaan pertama jadik je. sodapp. kali kedua ni sebab adek kesayangan balik kan. aku ni macam biasa laa.. bila cuba resepi resepi baru pastii eksaited nak bagi adik merasa. nak bagi kat suami tahh bila kan? -.-'
Terciptanya kerajinan aku buat kentang putar ni sejak tengok resepi Mashed Potatoes Versi Gojessss kat entry Kak Sha. Mehh jengukk resepi beliau kat [SINI]. cuma resepi aku nih ubah skitt kot. sebab aku guna bahan bahan yang ada kat dapur je~
Bahan-bahan (1)
4-6 biji kentang - agak-agak la yee
1 sb lada hitam - kisar dijadikan serbuk
1/2 sb susu segar Dutch Lady
1-3 sb buttercup
1 Kiub Ayam Maggi yang dipecahkan menjadi serbuk
4-6 biji kentang - agak-agak la yee
1 sb lada hitam - kisar dijadikan serbuk
1/2 sb susu segar Dutch Lady
1-3 sb buttercup
1 Kiub Ayam Maggi yang dipecahkan menjadi serbuk
Kentang dikupas dan direbus agak-agak 20min. Selepas itu lenyekkan kentang sehingga hancur. Dalam keadaan kentang yang masih panas, masukkan serbuk lada hitam, susu segar, buttercup dan serbuk kiub ayam. Menggunakan hand-mixer, sebatikan bahan-bahan tadi sehingga gebu, tapi kalau takde hand-mixer, bole je guna senduk seperti aku..hahaha
1 biji bawang merah (besar)
2 biji bawang putih
**diblend**
2 sb buttercup
2/3 mangkuk air- agak-agak laa
2 kiub ayam Maggi
2-3 sb tepung gandum dan dibancuhkan dengan air
1 sb serbuk lada hitam
2 sb buttercup
2/3 mangkuk air- agak-agak laa
2 kiub ayam Maggi
2-3 sb tepung gandum dan dibancuhkan dengan air
1 sb serbuk lada hitam
Panaskan buttercup, tumiskan bawang besar dan bawang putih yang diblend tadi hingga mengeluarkan bau, masukkan air dan kiub ayam. selepas itu, masokkan tepung gandum yang dah dibancuhkan dengan air. dan akhir sekali masokkan serbuk lada hitam. dan lepastuu blend laa. sebabnyaa ia pasti berketul-ketul kan. hihi
Ok siap !! boleh makan !!
Walaupon rupa tak berapa nak comel. ia tetap menjadi pujaan hatiku! HAHAHA |
Nota Jejari : Adik aku says 'apesal kentang kau tak berapa nak hancur?bla bla bla tapii sedap jugak kau buad ni' sebenarnyaa adik aku jarang puji aku masak. die lebih banyak pengkritik dari memuji. soo bila dia dah pujii.. fuhh terasa kembang semuanya..hahahahaha Kbye!
pernah cuba, maybe version lain. tapi apa apa pun homemade version memang sedapppppp
ReplyDeletekite putaq halimmm...
ReplyDeleteheheheeh
akk penah gak buat homemade kentang putaq
mmg sedap pon dari kfc rasenye..
boleh ubah ikott taste yg kiite nak kan
ala... akak tengah diet ni...terliur nya tengok... dah boleh imagine nak buat dia camne...sedih222! nadya, buttercup tuh butter biasa ker? ke benda lain? buttercup tuh ape? akak ni ketinggalan zaman, buttercup pon xtau...hahahahah :D
ReplyDeletePractice make perfect..haha
ReplyDeletetak pernah lagi buat sendiri..nak try lah..
ReplyDeletex perlu pergi KC lah kalau n mkn nih :-)
ReplyDeletekak pun pernah buat jugak.. ada share kat my kitchen hihi.. sedap kan?
ReplyDeletesimple! pastu mkn pulk dgn brokoli..dah try..mmg masuk..kiki..
ReplyDeleteboleh try nie.. time kasih atas perkongsian resipi..
ReplyDeleteHahaha..Cik Mimie da try buat da..juz masa tu buat x mnjadi terlebih buttercup so xsdap..hahahaha
ReplyDeletesedapnyyaa, ahaha. feveret ni. nanti nak buatt. hehehe.
ReplyDeletekalau dah namanya mashed potatoes mesti sedap..kalau kentang tu tak hancur tetap sedap..
ReplyDeleteTok zumal suka sangat kentang putar. Boleh la zumal try nanti.... Hehe ^_^
ReplyDeleteBestnya wakkk... pos boleh?hahaha
ReplyDeleteHumangaihhhh! Tergoda akak dibuatnya, dik! Hantar sini sikit, boleh?
ReplyDeletealahai, seronoknya terer buat :)
ReplyDeletewah, simple je ni. haha... nanti nak try buat gak la...
ReplyDeleteeh, senang gilaaaa. okay. nak cari kentang esokk! Hahahaha
ReplyDeleterasa puas makan mashed potato sendiri kannn...
ReplyDeleterupa tak penting janji rasa mesti sodap. hehe
ReplyDeleteSurprise delivery kl
ReplyDeleteCheese tart