Tuesday, January 28, 2014

Cinta

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ




#aDa seBab Mengapa Kita MengenaliSeseorang Itu Dalam Hidup Kita. Sama Ada kita Perlu Mengubah Hidup Dia Atau Dia Yang Bakal Mengubah Hidup Kita :')

Friday, January 24, 2014

Terpaksa Kawen Wanita Pekak, Bisu dan Cacat.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Diriwayatkan dalam kisah orang-orang soleh dalam Daerah Jilan di Iraq terdapat seorang pemuda yang soleh. Suatu hari dia berehat di bawah sepohon pokok di tepi sebatang sungai. Dia terasa amat lapar. Tiba-tiba pemuda tersebut ternampak sebiji epal yang sedang terapung dibawa arus sungai. Kerana kelaparan, dia mengambil epal tersebut lalu memakannya. Dia berasa amat kesal dan takut kepada Allah s.w.t. kerana memakan buah epal yang tidak diketahui pemiliknya itu tanpa izin.

Tiba-tiba terdetik di hatinya, “Mungkin tuan buah epal ini berada di hulu sungai, lebih baik aku mencarinya untuk memohon maaf padanya.”

Demi mencari tuan punya buah epal itu, dia sanggup menelusuri sungai dengan harapan akan menemui kebun epal. Memang benar telahannya. Terdapat sebuah kebun epal di hulu sungai dan beberapa pohon yang buahnya berjuntai ke arah sungai. Si pemuda bertemu dengan tuan kebun untuk meminta maaf dan minta dihalalkan buah yang telah dimakannya tanpa izin tersebut. Tuan kebun sungguh kagum dengan kewarakan si pemuda lantas mengujinya dengan meminta pemuda tersebut bekerja di kebun epal tersebut selama 10 tahun tanpa upah sebagai syarat memaafkan dan menghalalkan buah epal yang telah dimakannya. Walaupun berat untuk menunaikannya namun kerana kewarakannya dia tetap menerima syarat tersebut.

Setelah tamat tempoh 10 tahun, pemuda tersebut meminta izin untuk pulang. Namun tuan punya kebun sekali lagi mengenakan syarat tambahan iaitu pemuda tersebut dikehendaki berkahwin dengan anak perempuannya yang dikhabarkan adalah buta, pekak, bisu dan cacat anggota badan. Walaupun syarat itu sangat berat namun dia tetap bersetuju asalkan kesalahannya memakan buah epal 10 tahun yang lalu dihalalkan.

Tibalah saat yang dinanti-nanti, selesai majlis akad nikah pemuda tersebut pun melangkah masuk ke dalam kamar untuk bertemu isterinya yang dikatakan buta, pekak, bisu dan cacat itu. Sebelum memasuki kamar, dia memberi salam. Namun dia terkejut kerana salamnya dijawab. Ini menunjukkan bahawa perempuan di dalam bilik itu tidak bisu dan pekak. Malah apabila bersemuka, dia melihat wanita tersebut tidak cacat anggota badan malah sempurna sifat dan baik rupa parasnya. Si pemuda lari keluar kerana menyangka dia telah tersalah bilik.

Lantas bapa mentuanya memberi penjelasan bahawa buta yang dimaksudkan ialah kerana anaknya itu tidak pernah melihat perkara yang diharamkan Allah s.w.t. Pekak yang dimaksudkan itu pula kerana dia tidak pernah mendengar perkataan lagha, umpatan dan sebagainya. Dikatakan bisu pula kerana dia menjaga lidahnya daripada mengatakan perkara-perkara yang membawa kepada kemurkaan Allah. Manakala anggota badan yang cacat itu pula tersirat maksud anggota badannya terpelihara daripada mengerjakan maksiat. 

Hasil daripada perkahwinan pemuda yang wara’ dengan isterinya yang solehah itu maka lahirlah seorang anak yang akhirnya membesar menjadi seorang wali Allah yang masyhur dan tinggi ilmunya. Iaitulah Syeikh Abdul Qadir al-Jailani.

Credit : mselim3

Nota Kaki : Rasa terharu sangat baca cerpen nih, beruntung sangat wanita tuu, beruntung sangat suami dia. Ok, thanks En Stalker bagi cerpen ni kat saye ^_^ #meh FOLLOW Instagram saya Nadya_Shaf :)

Tuesday, January 21, 2014

Pergi Laut!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Pergi laut? Yehh,, ceritanya gini. . Bila Makcik cerita keseronokkan pergi Kelong dan dapat ikan banyak, ibu pon jadi teringin jugak nak pegi Kelong tuu, yang saya "Dusss gi mancing?Biar betol! Eeee taknak la! Tak best la!" tapi cakap dalam hati arr :p



Perginya hari sabtu baliknya esok nya petang ! Ok tempatnya Kelong Gelang Patah. Kelongnya tinggi dan kena naik tangga. Nak pergi Kelong semestinya naek bot kan? tempatnya melepasi jambatan pegi Singapore! Masa malam malam keindahan nya terserlah!

Masa mula mula nak pergi memang la nak tak nak kan? First time nak gi mancing. Yek tak yek je kan. bila asyik dapat ikan. Perhh terasa nikmat! Walaupon agak susa nak tido. tapi memang terbaik ar tempat tuu. Ikan banyak. Tengok laut, ingatkan ade tumpahan minyak rupa sekumpulan ikan! banyak gilaaa.

Tangkapan dari aku dan mereka :)

Ini la pengalaman yang tak bole dilupakan. Bila tengok tandas kat Kelong tuu kan, ish menyeramkan. lobang jamban tuu nampak air laut jauh kebawah. Mula mula nak terkencing. bila saya tengok lobang tandas tuu terus tak jadi nak kencing. Seram weyh! Last last kena masok jugak laa kan. time masok tandas memang da mengigil kepala lutut saya . ishhh

 Setakat ikan sebesar nihh je mampuu :p


Pagi Ahad kan, lepas je bangun tido terus je mancing. sampai la tengahari panas terik kan. Dahnya saya ni kena panas skit kepala sakit. Disebabkan eksaited sangat mancing, panas terik ke tetap mancing gak. akhirnyaaa kepala sakit gila hingga ke malam. Sadiss betol. Saya pasti lepas ni mesti akan pergi Kelong lagi. tapi bukan Kelong tuu lagi kott.. Sebab Kelong tuu akan diambik oleh Sultan Johor. Sedihhh tol -_-

Ish, orang lain kena panas, muka makin gelap, yang aku nihh muka jadi merah pulopp -_-"

Mood : Cerita Be Careful With My Heart sekarang tersangat Conflik! Terasa cerita nihh tersangattt lembab! Apesal laa lambat sangat Maya dan tuan dia nak kawin niii -_-

Wednesday, January 15, 2014

Atok Restu ?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Restu apa ni? Krik krik krik. Semalam punya cerita, ibuayah suruh saya dan adik balik kampung amik cempedak. Dan kampung saya kira dekat jugak laa, da sampai kampung, makcik bagi cempedak 5biji, buah ciku sikit dan pucuk ubi sikitt. Banyak tak? Heeee. Nak dijadikan cerita kampung ibu dan ayah dekat je, bersebelahan kampung je, ibu suruh bagi cempedak sebijik kat uma atok. 

Situasi di rumah atok. atok da mula lupa kan. Atok tanya saya dan adik "kau berdua da kawin?" adik terus jawap "Eh, dia akak sulung saya" Pastuu atok tanya saya pulak "kau da kawen ke?" saya pon jawapp "ekk, belom lagi tokk" da malu ni , atok umi cakap "tengokk atok ayah da restu nadya kawin ni, kawin la cepat2" pastuu atok ayah pulak cakap "Da berkenan, da jodoh kawen je" Rasa cuap laa jugak kan, ibuayah takpenah cakap pasal kawin , ni atok cakap pasal ni, cakap pasal umo memang da layak sangat kawen, tengok ramai kawan dah kawin dan da ade anak lagi. Huhh! tapi yang penting saya muda lagii kotttt -_-

*Credit: Google Paling suka masa majlis kawin ni, sweet sangat ^^


Sebelom balik kampung bukak youtube kat Laptop ayah terkeluar lagu nihh kat home youtube Dadali band - Disaat sendiri. first time denga je lagu ni saya terus terasa suka sangat lagu ni. Menyentuh hati sesangat. Buat saya teringat Afi ! Jauh kau pergi tinggalkan diriku,Sepi hati ini membunuhku,
Ku coba untuk cari penggantimu,
Namun tak ada yang sepertimu >.<



Nota Kaki : sejak akhir ni asyik teringat dia. Apakah maksod semua ini? -_-

Thursday, January 9, 2014

150 Juta !

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Semalam tengah bosan bosan duk melayan Youtube kat laptop ayah! Almaklum laa Laptop sendrik rosak kan -_- bukak je video clip lagu lagu indon la , video clip lagu lagu Yuna laa, tetiba terkeluar pulak video clip Ainan Tasneem_150 Juta! pehh first time tengokk, gilaaa sweet. And then asyik play banyak banyak kali! Heee



Pada masa yang sama duk Whatsapp dengan Afi aka exboipren! Bole terkeluar lagu 150 juta pulakk kann. Macam ade apa apa pulak kann? :P Pastuu die bole tanya "Awak Watpe?" saya ponn jawap "Tengah layan videoclip lagu 150 Juta Ainan Tasneem" dia jawap "Lagu tu.. Awak ingat lagi eh" Haihh sapa bole lupa kan, dia kate lagu tuu sesuai untuk saya sebab perangai kan. K fiiine. hahahaha

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada
Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua
Nota Kaki: Sekarang cerita Careful With My Heart seriuss nihh asyikkk buat saya senyumm sorang sorang je, Akhirnyaaa boss dia tahu yang maya suka kat dia, Alahai Alahai Alahai sooo sweet :D

Sunday, January 5, 2014

Azam Tahun 2014 :)

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hai awak, awak dan awak ! Alahai rindu sangat nak update entri selalu tapi apa kan daya Laptop kesayangan rosak! uwaaaa,,, naseb laa ade laptop ayah kan. Hihi. Sebelom tuu, Selamat tahun baru 2014. Maknenya umur saya dah 22tahun! Cehh, macam tak caya je. Rasanya baru je habis sekola. Pejam celik pejam celik dah 22tahun kann O.o Target tahun depan atau dua tahun lagi kawin! yek yek je. krik krik krik



Azam saya tahun nihh berharap menjadi muslimah lebih solehah, InsyaAllah. Iya kite bole target kite kawen tahun depan ke dua tahun lagi ke. Tapi mati kite tak tahu bila kan? Mana tahu ajal kite sebentar lagi. Ya ALLAH! takotttnya. Semoga ALLAH mengampuni dosa ku terdahulu dan terkini :'(

Makin hari, makin hampir kita dengan mati. Tak tahu adakah aku sempat bersatu dengan jodoh atau aku bertemu dulu dengan izrailMu ini, Ya ALLAH :')
Selain itu, azam tahun nih, nak amek lesen kereta dan kerja. Memang sepatotnya amek lesen dari dulu lagi. Lepas SPM dulu, tiap kali orang tanya or parent tanya. Mesti jawapan saya "Nantilaa" "takotlaaa" Ish teruk kann saya nihh? bila la nak konfident amek lesen agaknya. InsyaAllah tahun nih :)



Nota Kaki : Budak kecik yang saya jaga dah pandai jalan! alahaii kejenya nak jalan je, kite yang penat melayannya :D
COPYRIGHT 2017 by CikNadyya