Friday, October 31, 2014

First Giveaway by Cik Teratai

Assalamualaikum
*klik banner untuk join*
Hadiah Untuk Pemenang :

Topup rm5 x 3PEMENANG ( CELCOM/MAXIS/DIGI ) 

Pemilihan Pemenang :

Random.Org

TAMAT : 2 november 2014 Jam 11.59 PM

1st Segmen Blogwalking by Budak Kilabret

Assalamualaikum
KLIK BANNER UNTUK JOIN!!

Tamat 16.11.2014

Join cepat sebelum terlambat ;)

DAY 3 - 10 Favourite Youtube Channels

Assalamualaikum
Alamak. yang ni pon aku jarang layan. lagilagi line kat rumah line tersangat LAJU macam siput soo memang sakit jiwoo tahap panda la kan! HAHAHA *Kau ni memang suka nak salahkan panda kan?kan? errr siput pon sama kan? HAHAHA*

DAY 3 - 10 FAVOURITE YOUTUBE CHANNELS

1- Upin Ipin
Biasa la kan. Buah Hati aka Budak Kecik setiap hari suruh bukak youtube semata - mata nak tengok Upin Ipin. Jadinya aku pon join sekaki. kang dia tak paham. terpaksa terangkan. macam harituu tengok episod Upin Ipin and the geng main kereta control. dia sibuk mintak mintak 'nak!nak!' aku punya jawapan selalu memang terbaik la ;p 'itu kan kan kartoon. mane bole. mahal la kereta nih.. membazir beli!' HAHAHAHA

2- Ainan Tasneem
Hah! Buah Hati aku minat Ainan Tasneem. Ok, sebenarnya aku yang hasutt.. HAHAHA yela, aku minat kan. bila aku minat aku pon hasut dia minat. dia nih kalau nampak gamba Ainan Tasneem ke keluar lagu lagu Ainan Tasneem ke mesti eksaitedd melampau. HAHAHA

3- Detective Conan
Dari dulu memang minat kartoon ni.. teringiin nak jadi Shinichi. sebab dia handsome! HAHAHA macam tak logik je kan? memang tak logik laa -.-'

4- Totally Spies
Yang ni sampai sekarang aku minat. takde keje memang tengok kartoon ni. HAHAHA aku minat warna hijau ni ;)

5- Ft Island

6- CNblue
Pehhhh. cair sekejapppp ><

7- Super Junior

8- Tutorial Shawl dan Makeup
Dulu masa belaja rajin layan ni. sekarang je da malas. yela duduk rumah je kan -.-'

9- Ustaz Kazim 

10- Mr Bie
Yang terbaru layan 'sandiwara cinta' sangattt terbaik arr :)

#Kenapa aku rasa macam banyak kartoon ni? eh eh. bila nak matured gini? aduyaii Nadya! HAHAHA Kbye!

Quotes Friday #1

Assalamualaikum

Dalam kemiskinan harta
ada kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup
ada kekuasaan ilmu.
Ikhlaslah menjadi diri sendiri
agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan.
Hidup tanpa pegangan
Ibarat buih - buih sabun
Bila - bila masa sahaja akan pecah.
#BUKU 100 Pesanan Terakhir RASULULLAH

Thursday, October 30, 2014

Segmen: Anda Berasal Daripada Mana?

Assalamualaikum

Yeah!!.. Hari ini Cik Yana dengan sukacitanya melancar satu segmen yang bertajuk Segmen : Anda Berasal Daripada Mana?. Segmen ini bertujuan untuk merapatkan lagi ukhwah antara blogger di seluruh Malaysia.. Segmen ini blogger baru ke blogger lama ke boleh join jangan malu-malu.. 

Syarat-syaratnya:

  • Pertama follow blog Cik Yana, Twitter Cik Yana, fanpage Cik Yana dan Instagram Cik Yana
  • Kedua, letak tajuk Segmen: Anda Berasal Daripada Mana?
  • Letakkan bendera asal negeri anda dan letakkan ayat Saya Orang........ 
  • Copy code dibawah dan paste kan dalam entri anda dan publish.
  • Segmen ini akan bermula pada hari ini 22 Oktober 2014 hingga 31 Disember 2014 pukul (11.59 PM).
 So apa lagi jom join ramai-ramai.. Ajak kawan-kawan korang.. 

Senang kan



Saya Orang JOHOR !!

dan anda? Heeee :) meh, meh support! 

Alexa Ranking #2

Assalamualaikum
Terasa nak share Alexa Ranking again. tapiiii.
Trafik kali ni menurun la. Kenapakah? Kenapakah? wuuuuu T-T
adakah disebabkan entry entry aku banyak membosankan? -.-


Kbye!

DAY 2 - 10 Favourite Phone Applications

Assalamualaikum
Alamak yang ni aku rasa macam susah pulak. Sebabnya aku tak guna handpone canggih ! HAHAHA layan jela K :)

DAY 2 - 10 FAVOURITE PHONE APPLICATIONS

1- Whatsapp

2- Instagram
Ok. setiap masa aku akan stalker Instagram. dan dari instagram laa aku shoping online ;)

3- Wechat
Bila dah bosan gila gila baru aku bukak wechat dan pasti akan update status merepek merepek. HAHAHA

4- Twitter
Bila aku dah takde ilham nak update entry apa . aku akan bukak twiiter ni. sebab aku tengokk pengguna twitter ramai yang puitis. kononnya aku nak jugek puitis macam dieorang sebenarnya. HAHAHA

5- Pemain Muzik (MP3)
Sebenarnya setiap masa aku bukak aplikasi ni. tanpa muzik aku rasa macam tak bermakna je tau. hikhik. bayangkan time masak ponn sibuk nak BERkpop! HAHAHA

6- Facebook
Bila ada new noti masok kat blackberry aku barulaa aku bukak facebook ni tau. kalau tak fuhh memang jangan harap la aku nak bukak kan. Kalau aku duk like like ke comment ke tuu memang tahap kebosanan panda lewwtew ;)

7- Google
Ok ni penting. setiap hari aku akan bukak google punya. yelaa, tengok jela setiap hari entry aku Wajib ada gambar kan. semua amek kat google dan English aku sangat low. soo ada ayat ayat english tak paham ke mesti laa pegi ke google translate kann :)

**Sory tak capai 10. dah cuba nak cukupkan 10. tapiii hanya mampu 7 je. tuu pon banyak merepek! HAHAHA Kbye!

Wednesday, October 29, 2014

DAY 1 - 10 Mom's Best Dishes

Assalamualaikum
Harini aku tersangat sakittt haty woo. nak tahu tak, aku bukak blog aku loadingnya je nak dekat 5min! gilaaa ar. haihhh betol betol menguji kesabaran. nampak sangat line ni dah nazak sangat. sabar jela kannnn T-T

Ok, Ok. Kalau ikotkan masakan ibu semua sodapp sodapp kan. takde yang tak sedap kan?kan? ibu aku da lama jugek tak masak sejak aku berhenti keje. bayangkan la dah 6 bulan aku menganggur. soo 6 bulan jugek ibu aku tak masak. eh eh , kali terakhir raya qurban rituu laa -.-'

1- Pucuk ubi/ Udang/ Ayam/ Ketam/ Ikan Masak Lemak Cili Padi
Bagi aku lauk ni satu pon da cukup. yang pasti takkan pandang doh lauk lain! HAHAHA

2- Nasi Goreng berlada

3- Santan Durian
Korang penah makan tak? aku cer carik kat google tapi tak jumpa pulak. ibu aku kata orang melayu suka makan. HAHAHA *Ibu aku orang jawa, dia belaja buat ni dari ayah aku.hoho* rupanya ala ala pulut durian tapi santan durian cair skitt. sdappppp. puasa yang lepas nak dekat setiap hari ibu aku buat. sodapppp! maklom la time tuu musim durian kan :)

4- Bihun Goreng putih aka Bihun Masak Singapore

5- Sambal Ketuk
Ni lauk orang jawa tauuu. Sapa pena makan? sesiapa yang suka pedas bole la cuba sambal ketuk nihh. fuhh memang sedap laaaa. buat lauk nihh paling senangggg! :D

6- Mee/ Ketupat Soto

7- Ikan Kari

8- Lempeng + Sambal Tumis

9- Kek Coklat Kukus
Rasa macam dah berzaman ibu tak buat kek T-T

10- Daging Masak Blackpaper

**Done! pening jugek nak cukupkan 10 ni. HAHAHA.Kbye!

Review Blog #1 : http://khudri2337.blogspot.com/

Assalamualaikum
*Sticky post 24jam*
Entry baru sila scroll kebawah
Sebelom tuu, Thanks kepada mereka yang menjoin Giveaway Aku bersama Alia. Kepada mereka yang memenangi bloglist. aku baru je update bloglist tuu. sila check kat Bloglist Comel kat sidebar kanan ni ye ;) dan kepada mereka yang terpilih untuk Review Blog. aku akan review dalam masa terdekat dan ikot no. ye! hehe. soryy ye lambat :)

Untuk Review Blog pertama ialah blog http://khudri2337.blogspot.com/ apa yang aku berkenan dengan blog ni. tengok laa tajok blog pon unik kan?kan? Untonglaaaa... hehe. dan design blog nih tersangat awesome! bertema biru + putih. selain itu blog ini tersangat kemas dan ringan. i loiiikee. soo memang tak sakit mata laa jenggah blog ni :)

Selain itu, Entry - entry beliau pon sangat awesome ok. banyak tips berkaitan baby dan family. soo senang laa bagi mereka yang dah kawen, dan da ada baby. baby yang selalu meragam ke bole laa tuju ke blog beliau ni. selain itu jugak, beliau sangat rajin menjoin Giveaway/segmen. goodluck ye :)

** Done! maaf kalau nadyya banyak kekurangan dan ada salah silap dalam review blog ini. Sekian**

WW #9

Assalamualaikum

Nampak? ada masa lagi nih! cepat! cepat! ;)

CPUV Nuffnang #28

Assalamualaikum
Alhamdulilah dapat BE lagik! ini BE kelapan untuk bulan ni. Thanks En Nuff ~ Kali ni dapat BE Transitions Optical. Nampak iklan nih tolong klik ye ? thanks awok, awok awok ^_^

Nota Comel : Nampak nya line internet rumah nih semakin tenat. apekah? apekah? T-T

Tuesday, October 28, 2014

October 10 Days Challenge

Assalamualaikum

Ehem. Ehem. 10 Days Music Challenge dah 2 hari lepas aku berjaya habeskan dengan jayanya . soo dengan ini sambung lagi dengan cabaran seterusnya iaitu October 10 Days Challenge dari Kak CT ^_^

Orang lain dah tamat cabaran ni. aku pulak baru nak mula cabaran ini bermula esok! HAHAHA. jom, jom join sesama! goodluck ye korang :)

Tatatititutu~

SHORT GIVEAWAY BY EFFAFARHANA

Assalamualaikum
*Klik banner untuk join*
Hadiah ;
Cash RM 30 x 1
Shawl x 2
Topup RM 10 x 2

TAMAT : 26 NOVEMBER 2014

Resepi Ikan Kembong Masak Lemak Cili Padi

Assalamualaikum
Mood rajin kembali! HAHAHA. Oke, harini aku nak share resepi lauk kegemaran aku iaitu Resepi Ikan Kembong Masak Lemak Cili Padi. bagi aku masak lauk ni senang je. Aku ingat lagi masa mula mula belajar memasak aku sangatsangatsangat eksaited nak belajar masak lauk nih, yelaa lauk kegemaran kan kan. Heee

Teringat pulek tahun lepas, akak sepupu aku tanya 'Nadya pandai masak apa je?' ibu aku terus jawap 'lauk masak lemak cili padi, bla,bla,bla' akak sepupu tanya lagi 'rasa lauk masak lemak cili padi sama tak macam masak lemak cili padi nogori?' *Mestilaa tak sama. aku orang Johor la.HAHAHA cakap dalam hati*

Ibu cakap 'bole la' akak sepupu terus cakap 'Nanti akak nak rasa la*muka eksaited* bole la kawen dengan orang nogori nadyya ni' *Ekk? kenapa pulek? eee taknak la aku! macam orang negeri lain takmakan je cakap dalam hati* HAHAHA aku baru nak jawap ibu aku dah jawap dulu. parohh. Aku bukan tak percaya pada jodoh. biasa la time tuu masih BERfeeling dengan EXboipreng. EXboipreng pulek sama negeri kan kan. Heee 

Taraaaaaaa~ tudiaaaa ikan kembong masak lemak cili padi dari air tangan akuu tuu. terliuq tak? ;)
Bahan-Bahan
  • 6 ekor ikan kembong -- disiang dan dibersihkan
  • 1 biji Tomato --- potong 4
  • 1 batang serai ditumbuk
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 mangkok santan cair
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak untuk menumis

Bahan dikisar
  • 10 biji cili padi -- ikot kepedasan masing masing
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan dikisar halus tadi. Masa menumis guna api sederhana dan selepas itu masokkan serai. biarkan ia sehingga naik bau.
  2. Selepas itu, masokkan santan cair bersama ikan dan biarkan ia mendidih.
  3. Perasakan dengan garam dan gula. 
  4. Bila ikan hampir masak, masokkan santan pekat bersama tomato. biarkan mendidih dan siap.
** mudahkan? selamat mencuba semua!!!**

Monday, October 27, 2014

Segmen Blogger cergas dan santai

Assalamualaikum
Ok. segmen kali nih nampak mencabar skittt. segmen macam ni yang aku suka! ;)
*klik banner untuk join*

Lagu / buku / movie / novel kegemaran
Lagu : 
Ft Island ~ I wish (Korea)
Black ft Rj ~ Si Putih Si Merah (Melayu)
Shireen ft Teuku Wisnu ~ Cinta Kita (Indon)
Satu Perjuangan ~ Brothers (Nasyid)

Buku :
Buku Don't Be Sad 
Buku 100 Pesanan Terakhir RASULULLAH

Movie:
Cinta Halal
The Final Destination 1 - 4

Novel :
Seindah Takdir Cinta - Kamsiah Abu
banyak masokkan keagamaan. dan aku paling suka baca novel nih. aku dah preview novel ni kat [SINI]
Cinta tiga suku - Herna Diana
First novel dari Herna Diana. semua novel novel Herna Diana. best , santai dan kelakar. novel ni membuatkan aku senyum sorang sorang ,. heee aku ada preview skit kat [SINI]

Link blog yang aku suka

Top 10 ~ sory blog yang tak tersenarai. sebenarnya nak masokkan semua. HAHAHA tengok jela kat bloglist tuu. ramai kottt :)

Entry yang aku nak sangat semua orang baca

First! kena baca entry ni sebabnya masing masing sibuk nak video lakonan Save Gaza aku kan? tapi kat sini cuma masokkan gambar saja. bole laaa ye? HAHAHA [SINI]
dan jemput baca entry berkaitan NOVEL dan RESEPI yeee kawan kawan ^_^

Ok. done!

The Liebster Award #14 - Ku Aan

Assalamualaikum
Kene tag lagik The Liebster Award ;) Thanks Ku Aan sebab tag Nadyya ye :D
1-Ini blog korang yang ke berapa?
Ni blog kedua. dan bertahan nak dekat 4 tahun jugek. HAHAHA dan ada jugek blog lain kononnya untuk testing coding ;)

2-Ada Instagram? Kalau ada, cer kongsi sikit kenapa korang buat benda alahh tu?
Ada, SINI. Sila follow ye. HAHAHA, tujuannya dulu hanya untuk suka suka jek. hehe sekarang tujuannya untuk bershoping online kottt ;p

3-Benda best yang korang ingat sampai sekarang?
Benda best ye? dapat bercuti dengan family dengan seronoknya! HAHAHA

4-Perkara pelik korang pernah nampak?
Bila lelaki pakai contact lens berwarna warni. *Ok bagi aku pelik sangat. HAHAHA kalau rabun pon pakai la spek. lagi handsome kotttttttt*

5-Suka stay kampung ke bandar? Why?
Kampung! sebabnya dapat bermain macam macam! contohnya masok parit, panjat pokok, mancing dan lain lain. selain itu duduk kampung udara lagi segar banyak pokok kot. HAHAHA kat bandar pokok banyak dah pupus. sadis kan? -.-'

6-Ada BFF? Kalau ada, pernah tak dorang terlupa benda penting dalam hidup korang?
Ada. takpena. semua dia ingat. hinggakan nama EXboipreng pon dia ingat dan bila aku sebut nama EXboipreng aku. dia pulek yang lebih marah bebeno. aku relex je tau -.-' dannn cuma aku je salu lupa. sampai dia da nak majok. HAHAHA maaf, aku memang pelupa tahapp panda comel ;p

7-Kalau diberi peluang untuk kembali ke masa lalu? Apa yang korang nak tebus balik?
Semua! dari kecik sampai sekarang. tapii sayang ini hanya 'kalau' ><

8-Tempat paling best korang pernah pergi? Apa yang ada dekat situ?
Genting Highland. sebabnya terasa bagaikan berada di LONDON! HAHAHAHA

Nampak kan? HAHHAHA ;p
9-Pernah nampak hantu? Dekat mana? Bila?
Takpena. sebab tuu sangat suka tengok filem filem seram nih ;)

10-Masa kecik dulu berangan nak jadi apa?
Jadi cikgu, yela ayah kite cikgu tapi bila dah besar tak minat ponng dan terasa nak jadik penulis novel je ;)

11-Kalau ada masalah dengan someone? Face to face ke buat bodoh ke macam mana?
Face too Face laa walauponn bukan sala kite ponn.. kena mintak maaf jugek. kalau tak, rasa bersalah je. nak buat keje pape pon tak tenang. betol tak ? ;)

# Done! Malas buat soalan dan tag orang. jawap soalan orang je rajin! HAHAHAH Kbye!

Search Keywords #2

Assalamualaikum

Biar gambar berbicara. Errr Errr -.-

Saya suka awak, awak suka dia

HAHAHA. nihh mesti kess suka stalker ni kan? kan? 
*Nadya kauu ni perasan saje, ingat ada ke orang nak stalker kau?HAHAHA*

alolo , memey la saya tak suka awak. saya suka Amar Baharin! harap maklom ye.HAHAHA

Kbye!

Sunday, October 26, 2014

CPUV Nuffnang #27

Assalamualaikum
Alhamdulilah. dapat BE ketujuh untuk bulan ni :) kalini dapat BE Win a 3 Days 2 Night Trip to Macau. jom, jom gi Macau! Hee. Nampak je iklan ni tolong klik ye. thanks :D

#dan tolong klik SINI dan SINI jugek ye. thanks again ;)

Kbye!

Bertukar lagiiiiiiiii

Assalamualaikum
Sory kalau tadi ada yang cuba nak masuk blog nih takdapat. HAHAHA sebabnyaa tadi adik kesayanganku tolong editkan blog aku ni. hikhik. ceh ceh bahagia sungguh tawukk. da lama teringin nak rasa air tangan Cik Aina Akmal yang comel ni editkan blog aku tauu. Akhirnyaaaa! Akhirnyaaaa!

Comel kan blog aku? HAHAHA. kali ni theme bertemakan pink. yeh ini warna kegemaranku. Tadi masa Aina editkan blog aku mesti dia stress kan. aku nih suka gune code code pelik skit! HAHAHA. sabar jelaa kan ;p

dan tak tak lupa jugek. thanks Nur As sudi buatkan gambar yang sangat comel doublesssII. hikkksss. siap ada gambarsss pakwersss aku lagik. korang ade? HAHAHA *Merepek sudaaa*
Nampakkk? melting youuuuu!hikhik


Kbye!

10 DMC : Your favorite song ever

10 Days Music Challenge ~ Day 10 : Your favorite song ever

Kejap je dah masok hari kesepuluh. soo ni last ye kawan kawan. hehe. untuk kali nih nampak lebih tercabar la. sebabnya semua lagu aku suka. HAHAHA. aku pilih lagu ni sebab aku memang suka -.-' aku pilih lagu nihh sebab dari lagu nih la membuatkan aku minat lagu lagu kpop. kirenya ni macam lagu first love. tapi ini bukan lagu berkaitan first love. err paham tak? HAHAHA kalau tak paham dah diam. hewhew. dah, dah jom layan lagu ni :)


I'll be back - 2PM


I’ll be back nuhn dashi nareur chajeul guya. Geuddae dashi naega ool guya.
Geu nugudo nureur naboda sarang uhbtgee-eh.

Gabjagi eerum uhdduhgae nan uhdduhgae haran marya nega dodaechae
Uhdduhgae eerae nan nega nar yungwunhee saranghalguran mar midutdan marya.
Yaksuhkhaetjanha yungwonhi byunhaji marjago oorineun bunmyung maejujin jjagirago
Boonmyunghee matdago. Naega geuruhgeh yaegihaetjanha.

I’ll be back nuhn dashi nareur chajeul guya. Geuddae dashi naega ool guya.
Geu nugudo nureur naboda sarang uhbtgee-eh.

You’ll be back nuhneun dashi dora ol guya geuraesuh nuhr bonaeneun guya
Naneun ara nega na uhbshin mossandan guseul I’ll be back.

nuhn nan oorin he-uhjil soo ga uhbsuh nega chakkageul hana bwa
Eeguhn nuguna hanbuhnjjeum gyuhkneun gobi-eel bbuniya jungshincharyuh.
Dashi saenggakhae amuri mareur hae jwuhbwado eemee nuhn
Mareur deudji anha me-ariro dora-ojanha

Listen baby girl
Geurae dorasuhjoolgeh mutjigeh namjadabgeh nohajoolgeh
Geurigo nuhr gwichangeh haji anhgeh maruhbshi juh dwi-esuh
Ajoo manhi dduhrujyusuh na-eui jonjaereur nega wanjunhi eejuhbuhrigeh UH~

But you better know that I’m not giving you away
Will I ever stop waiting no way
It’ll be the same in my world I’m your boy You’re my Girl.
Jamggan geudaer bonaeman nan nega dashi dora-ool guhran
Guhl ara geuruhni guhkjung mara nega sseuruhjil ddae I’ll be back

Translation
I’ll be back, you’re going to look for me again. I’ll come back then
Because there is no one who can love you as much as I do
What do I do if you’re like this all of a sudden, what the hell am I supposed to do
How can you be like this, I believed you when you said you would love me forever
You promised me, we would never change, we were definitely meant to be
We were definitely meant for each other. That’s what you said
I’ll be back, you’re going to look for me again. I’ll come back then
Because there is no one who can love you as much as I do
You’ll be back, you’re going to come back to me, that’s why I’m letting you go
I know it, you can’t live without me, I’ll be back
You, me, we can’t say goodbye, you must be confused
This is something that everyone goes through once, get your head straight
Think again, no matter what I say, you already
Don’t listen to my words, it comes back as an echo
Listen baby girl
Fine, I will turn away for you, I will coolly let you go like a man
And I won’t bother you, silently from behind you
I will stand silent as the grave, looking at you from afar without you knowing
From very far away, so that you will completely forget my existence UH–
But you better know that I’m not giving you away
Will I ever stop waiting no way
It’ll be the same in my world I’m your boy You’re my Girl
I’m letting you go for a bit, but you will come back again
I know, so don’t worry, when you collapse I’ll be back.


# Melting kan? HAHAHA Kbye!
COPYRIGHT 2017 by CikNadyya