Saturday, November 15, 2014

Semakin teruk -.-

Assalamualaikum


Sejak akhir - akhir ni dan setiap hari jugek kepala aku migrain. Terasa macam nak hentak hentak je kepala kat dinding! HAHAHA

sakitnyaa fuhh jangan cakap laa, memang seksa woo -.-

Disebabkan Migrain ni, mood blogging agak ke laut. soo sorry korang T-T

Tapi mood baca novel TERrajin pulak! HAHAHAHA ;)

Ada someone bagitahu, maybe migrain aku disebabkan ketagih sangat kat kopi. beliau suruh kurangkan. dan beliau kata, kalau bole berhenti kan terus. hadoii

Nak kata aku ketagih taklaa sangat. kopi aku selalu bertukar-tukar. paling paling ponn aku minum kopi setiap pagi je. berhenti minum memang taklaa. huuu

cuma sejak akhir ni macam terlebih minum kopi pon iye. huuu

** Korang ada tip-tips untuk mengurangkan sakit migrain tak? kalau ada, share - share la. salu migrain aku amalkan teh-O pekat. ituu pon kadang-kadang je berkesan. dan takpon telan je panadol. ituupon kalau migrain dah teruk sangatt. tapi tuulah panadol takleh telan salu bahayakan. lagi-lagi sekarang nak dekat setiap hari migrain. takott jugek nih. haihh. Kbye!

26 comments:

  1. better kurangkan minum kopi ye nanad..kafein tinggi..x elok untuk kesihatan..

    ReplyDelete
  2. tak pernah kena migrain. tapi yang penting jangan biasakan sangat dengan ubat cm panadol semua tu. dia just psiko otak kita utk rasa kurang sakit. bykkan rehat kot :) semoga cepat sembuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tuu. selain tu, bole merosakkan buah pingang.
      inshaallah. thanks ye ^^

      Delete
  3. Memang sakit kalau migraine..lbih2 yg teruk..Kak wana x ada tips khusus..selalu bila kena migrain sapu minyak kapak dkt kpala dan tdur..lpas tu mgkin akan ok sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? oh. nadya time migrain agak susa skit nak tido. tp kalau dah tido agak susa lak nak bangun. kehkeh

      Delete
  4. As Salam, semoga cepat sembuh. Done klik your nuff. ^^

    ReplyDelete
  5. Zumal pun mencari cara untuk hilangkannya. Mood pun makin kurang bila migrain tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu bila tambah problem lain rasa macam da tak bape nak betul... keh keh :)

      Delete
  6. Jom join pencarian bloglist.
    Mudah sangat syaratnya .
    Jangan buang masa . Jom ..

    http://faris-ris.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-november.html

    ReplyDelete
  7. Ala kesiannya dia....
    OK, boleh try yg kat bawah ni:
    1) Urut tapak tangan (di kawasan lingkungan dari ibu jari kita ke pergelangan tangan). Boleh urut sendiri/minta tolong orang lain urutkan. Tekan/urut kuat sikit.

    2) Masa kena serangan migrain, zikirkan Al-'Adzim banyak2 kali sambil usap kepala. Boleh amalkan doa ini juga Doa Migrain

    3) Sapu minyak panas dan urut2 bahagian bawah jari kaki.

    4) Minum air suam banyak2. Kopi kena elak. Walaupun Nadyya tak minum banyak, mungkin Nadyya memang alah pada kopi.

    5) Jika ada peluang, check mata especially untuk silau.

    Harap ini dapat bantu Nadyya.
    Take care ye.

    ReplyDelete
  8. Syafakilla kak nadya. Moga cepat sembuh. Miza kalau pening kepala sikit-sikit miza tak berani nak telan panadol. Kalau miza, miza akan mandi. Mulakan dengan kaki basuh lama-lama, baru naik ke badan dan ke kepala. Lepas tu wuduk. Kalau sakit jugak try buat solat sunat (kalau bukan time solat) sujud lama-lama. insyaAllah. Miza pernah buat macam tu. Lepas tu alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  9. ada kena mengena dgn coffee ke? but maybe you should take less after this. or boleh tukar kepada decaf coffe pulak..

    ReplyDelete
  10. tak tau la, sebab cikfafa pun lupa migrain tu rasa camna.
    get well soon ya nadya! ^_^

    ReplyDelete
  11. syafakillah akak! jgn stres2 tau. Banyakkan rehat. Mmg sakit kalau kena migrain. Get well soon. :)

    ReplyDelete
  12. Tak tahu sebab tak pernah kena migrain. Moga sembuh cepat ya! :)

    ReplyDelete
  13. Syafakillah. Saya pon ada migrain jgk. Masa mula2 kena tu agak teruk la. Effect kt ingatan sikit. Skrng dh ok sikit. Klau saya, saya selalu tidur kejap. Lps bangun tu rasa lega sikit. Klau perlu baru mkn ubat yg doktor bagi. Ubat relax muscle. Elakkan berada di tmpt yg panas terik sebab tu jgk salah satu drpd punca migrain :)

    ReplyDelete
  14. Syg nanad, akk pon hantu migrain jgk. Tp xprnh lgsg sikit pun teguk caffeine. Xsmstinya kopi, mgkin sbb xckup tdo, mkn x jge, tp klo sedar diri tlebih minum kopi, yela tu..hihi
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
  15. Ada orang memang tak boleh ambik caffeine nanti migrain.
    Ada yang migrain kalau 'overdose'.

    ReplyDelete
  16. harap migrain naddya dh okay. meh muah ciked.

    ReplyDelete
  17. alamak, xde tips la pula.. sorry. saya jarang migrain...

    ReplyDelete
  18. Teh o pekat leh kurangkn migrain ea.. xtau lak... hahahaha nk tingglakn payah kan...tp akk dah 10 bulan tahan nafsu nk mnum.kopi... ooohh rinduenye kat kopiiii

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Thanks comment.
sila datang lagii ye XD

COPYRIGHT 2017 by CikNadyya