Friday, August 8, 2014

Resipi Ketupat Goreng

Hai! Hai!
Bertemu lagi kita harini. Hakhak. Ok, ini auto publishh ok! saje nak buat auto auto. tengok orang lain bukan main lagi auto auto. nak jugak! HAHAHA. Kali ni aku nak share resipi Ketupat Goreng. tengok makcik aku asyik masak ketupat goreng. nak jugak rasa kan. ekceli nihh first time masak ketupat goreng ni tauu dan first time makan. dan semalam pulak ibu masak lontong. soo ketupat memang banyak lebihan. soo apalagi nak try jugak masak ketupat goreng yang tengah glamer sekarang nihh. HAHAHA dan ini firstime share resepi ! Layan jelaaa K ^^
ketupat segera dipotong dadu
6 ulas bawang merah (blend)
1 ulas bawang putih (blend)
segenggam ikan bilis (blend)
5 sudu besar cili kering (blend)
2 biji telor ayam
garam dan gula secukup rasa
Hiasan : daun bawang dan daun sup dihiris halus

*nak lagi sedap tambahlah ayam, daging or seafood. kononnya nak letak jugak. tengok tengok dalam peti sejuk. alahai tinggal ikan je. hikhik


Cara-cara

 Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan semua bawang, ikan bilis, dan cili kering yang telah dikisar. Tumis hingga naik bau.

 Pecahkan telor dan hancurkan, tambahkan garam dan gula sebagai perasa. Tumis hingga rata.

 Akhir sekali masukkan ketupat segera dan gaul rata sekali lagi.

 Sedia dihidang panas-panas dengan daun bawang dan daun sup sebagai hiasan.

taaaadaaa. dan ini hasilnyaaaa!!


Nota Jejari : walaupon tak sehatt masak tetap masak. kene gagahkan jugak! yehoo. kalau aku tak masak sape lagi nak diharapkan. betol tak?HAHAHA. hasilnya ketupat goreng. walauponn tak menjadi sangat. tapi puas hati. Kbye

27 comments:

  1. waa tak pernah try lagi..nampak sedap <3

    ReplyDelete
  2. Wahhh.kreatifnya.xpnah terfikir pn nk goreng.tp ni ketupat nasimkn?klu pulut, xdpt la nk goreng... hehe

    ReplyDelete
  3. First time tngok resepi ni . Tak terfikir langsung ketupat digoreng .. :)

    ReplyDelete
  4. @nurul hidayah hee kan? selama ni pon tk terpikir gak. sedap jugak tauu ^^

    ReplyDelete
  5. pest time dengar ketupat goreng ni cik nad, bolehlah akak cube... haha... tak tau la org jawa pandai makan ke tak... =)

    ReplyDelete
  6. wahh..resepi rare nieee... hehehe

    ReplyDelete
  7. Aaaaa, simple tapi nampak sodappp! hehe

    ReplyDelete
  8. semoga cepat sehat nadya... gute besserung= get well soon! ;D

    ReplyDelete
  9. first time tengok ketupat goreng...

    ReplyDelete
  10. Yeeaayhh! Nad bagi resepi..boleh la Cik Mimie try nanti..Nyum2, macam sedap je..hikhik.. :)Tq!

    ReplyDelete
  11. Wah! Macam sedap jer.. huhu.. yum yumm

    ReplyDelete
  12. wahhhhh... teringin nak makan... nampak sedap... 1st time dengar pasal ketupat goreng :D auuummmm

    ReplyDelete
  13. nampak macamm sedapp~ lapar pulak pagi2 buta ni. hahaha.

    ReplyDelete
  14. Tak pernah makan. Tengok gambar mcm best je.

    ReplyDelete
  15. Wah, first time dengar resepi nie. Ketupat segera pun ada sepeket lagi, nak try la ^_^

    ReplyDelete
  16. salam. huishh macam sedap tu..lapar pulak terasa :D

    ReplyDelete
  17. Aahlah macam sedap.
    Tak pernah dengar lagi ni.

    ReplyDelete
  18. rasa haritu dah komen kat sini. tapi nape xde? T__T

    best gila r ketupat goreng. balik umah nnti, kompem nak try!

    ReplyDelete
  19. tak penaa tahu pn ada ketpat grg . hehehe

    ReplyDelete
  20. perghhh tengok gambar je da buat orang berselera.. hhehehe

    ReplyDelete
  21. so tempting.... kaksha akan buat !

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Thanks comment.
sila datang lagii ye XD

COPYRIGHT 2017 by CikNadyya