Wednesday, August 13, 2014

Kawin itu mudah kalau kita mudahkan!

Hai!Hai!
Goodmorning semua! Tengok tajuk? pehh gempak tak?HAHAHA. pagi tadi aku bangun bangun ada someone bagi link kat aku. aku bukak! Alahaiii ~ oke nanti aku cerita. too awak sabar ye. Awak pon cakap lama lagi kan kite kawen. err?HAHAHAA. hah! nak tahu dia bagi link apa? meh meh jenguk ke bawah~

*cer tengok? mereka berdua ada mirip sikit sikit kan? kuatnyaa jodoh*

1/3/2014 tarikh sepatutnya aku bertunang dengan suami aku, tapi lepas sesi sarung cincin dari mak mertua, ayah aku panggil suami aku datang dekat dia, depan tetamu semua dia tanya "mu nak nikah tak harini?" suami aku dengan terkejut terus angguk, sapa taknak kan?? haha. ayah aku pun panggil seorang ustaz yang kebetulan sepupu suami aku. 

dia tanya "ustaz apa hukum saya bagi anak saya kawin hari ni, saya dah ada 3 saksi dan saya wali dia?"ustaz tu cuma jawap "boleh, memang sah, tapi tak pernah orang buat" ayah aku jawap "orang tak buat biar saya buat" dan paling best family mertua aku semua sokong. ALHAMDULILLAH dapat keluarga mertua yang terbuka juga, dan kebetulan suami aku memang simpan dinar emas dalam dompet, dia keluarkan jadikan mas kawin, dan ayah aku la yang jadi tok kadi, dialah yang bagi khutbah nikah, dialah yang akadkan nikah aku.

mudah tak nak halalkan hubungan? mudah sangat kalau kita mudahkan. inilah kisah bertunang sesaat!

ayah aku nikahkan pun cuma nak bagi aku dating secara halal, sebab dia tahu anak dia ni tak baik mana, takut seludup keluar dating berdua. Ya! ada yang cakap dan hina kata ayah aku gelojoh, ada jugak yang RESPECT dengan tindakan gelojoh ayah aku.

10/5/2014 ALHAMDULILAH aku dah selamat nikah mengikut cara rasmi di malaysia, memang tak perlu pun rasmi tu, tapi dah kita hidup dalam negara macam ni, kita ikutlah. sempoi tak baju nikah aku pertama aku? suami aku dengan kemeja, aku dengan kurung moden jeee. inilah kisah yang aku akan simpan untuk cerita dekat anak-anak dan cucu cicit kalau umur panjang,  kisah tak berapa menarik tapi sedikit RARE lah kot.

inshaaALLAH, cerita ni bukan untuk riak atau bangga, tapi untuk mengubah minda kita yang dijajah. 
nak kawin susah! susah! susah! jadi berzina itu jadi mudah!

credit: Facebook

Nota Jejari : Nampak tak? mudahnya kawin tuu. sebenarnyaa aku nak jugakkkkk! Kbye.

29 comments:

  1. Perghh! skrg cte nie tgh hot.. best gle kalau mcm nie ea...xyah lengah lengahkan...tros kawen!

    ReplyDelete
  2. sebagai ibubapa,kenalah permudahkan perkahwinan,taklah terjadinya sesuatu yang tak diingini..tpi biasalah,sekarng nie lebih mengikut kepada trend..

    ReplyDelete
  3. @Kisah Si Dairy betol tuu kak. rasa macam susah sangat kalau ikot trend ni -,-

    ReplyDelete
  4. islam itu mudah bila kita mudahkan...tak perlu nak berhabis ribuan ringgit utk mende yang sebenarnya sederhana jer..Alhamdulillah..akak pon buat akad nikah jer..selepas setahun baru kenduri..tu pon share ngan kakak..hihi..

    ReplyDelete
  5. sila la kawin seronok tau hahaha...

    ReplyDelete
  6. pyka ada jugak baca kisah nie kat fb . best kan kalau mcm nie . sporting gila ayah prmpuan tuh . suka sangat cara dia tuh . hehe . eh lamanya pyka tak singgah sini . rindu :D

    ReplyDelete
  7. Ades, ni yang rasa tak sabar2 nk jejak level baru ni..heheh..Semoga Allh mudahkan segala-galanye...Tanpa izinnya bnda xjadi jugak..InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  8. @Pykaa Pdott kann? suka jugak cara ayah dia.. nak jugak!hahaha tapi ayah nadyya xmungkin kott.. nadya penah ckp kawen nt xmo sanding pon ayah membantah.hahahaha

    tulaa, rinduuu pyka jugak ^^

    ReplyDelete
  9. lepas baca entry ni,rasa tak sabar nak kahwin..heheh

    ReplyDelete
  10. seb bek mak temah dah lepas..kalo tak teringin ak nak t camni...jimatt

    ReplyDelete
  11. gatainya kak! hahaha saboooooooo ;P

    ReplyDelete
  12. Hahaha sweettnyaaa~ ommgeee~ T_T

    ReplyDelete
  13. kalau dapat mak bapak and mak bapak mertua sporting, okay la.. hehe.

    apalagi,ehem2, bila kami dapat merasa nasi minyak ni? XP

    ReplyDelete
  14. @Amy J aigoooo! lama lagi lorr.. kira2 dalam 2,3 taun lagi.. hahahaha inshaaALLAH ~

    ReplyDelete
  15. kawin memang mudah jika kita mudahkan.. huhu

    yang penting akad nikah kan..

    ReplyDelete
  16. Ada terbaca jugak pasal ni semalam..memang sporting lah ayah dia kan..

    ReplyDelete
  17. haha adoi terkejut baca.. bestnyaaa lahai ... tapi kalau kita masalahnya takde calon je. bapak dah on dah. haha .. cepat nady jumpa jodoh... aminn..

    ReplyDelete
  18. Islam itu mudah, agak bijak percaturan yg dilakukan....;-)

    ReplyDelete
  19. Allahuakbar .. islam itu mudah dan indah jika kita melaksanakan dgn betul :') sweet nyaaaaaa... hihi

    ReplyDelete
  20. Woww..memang RARE.
    Tapi, tak salah pun.
    Biarlah orang nak kata apa..ayah awak pun ada ilmu boleh bagi khutbah sume sendiri.
    Syarat-syarat nikah ditepati.
    So, tak nampak ada masalah pun..
    Mulut orang memang tak boleh nak tutup.

    ReplyDelete
  21. Akak dulu merisik,bertunang n nikah dalam 1 hari. Bersanding buat jugak secara simple. Tapi, 8 bulan selepas tu.

    ReplyDelete
  22. memg rare kisah cinta diorang...resoek sama ayah perempuan

    ReplyDelete
  23. Respek la ayah sis. Ini baru rare :) moga kekal bahagia hingga syurga.

    ReplyDelete
  24. salam. nak kawin jugak!..manala putera idaman sy ni..tak timbul timbul hahhaha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Thanks comment.
sila datang lagii ye XD

COPYRIGHT 2017 by CikNadyya