Resepi pizza guna roti putih.

Assalamualaikum


Hi! sebenarnyaaa dah lama nak buat resepi nihh tapiii tulaaa mood rajinn tuu selalu hilang kat mana mana jaa. disebabkan semalam mood terlampau bosan. kite buat laaa. ini ponn kite guna bahan apa yang ada kat rumah jaaa yaaa ;)

bahan-bahannya
Butter 
roti 4keping - potong dadu
sos cili 3 sudu, sos tomato 2 sudu
cheese slice - 3keping
cendawan butang sikit
udang 3 ekor
jejari ketam 3 keping
bawang holland - 1 ulas
susu fullcream - 2 sudu

mula mula aku tumis bawang holland bersama cendawan butang,jejari ketam dan udang. agak agak dah naik bau tutup api .

lepastuu roti tuu potong dadu macam ni yaaa
gambar sumber dari majalah.pama

lepastuu masukkan telor kat roti yang di potong dadu. masukkan sekali garam sikit dan 1 sudu susu fullcream. gaul gaul sampai semua semua sebati yaaa. lepastuu panaskan kuali dengan butter. pastuu masukkan roti tuu dalam kuali.. pastikan api kecik yaa. pastikan roti tuu ratakan dan pastikan membulat gittuw. baruu la ada rupa pizza gittuw.. pastikan bawah dah masak..and terbalikkan.

dah terbalikkan. so sapukan sos diatas roti. pastikan sapu rata ya.. pastuu masukkan deco dia yang ditumis tadi macam bawang,cendawan, jejari ketam dan udang.. yang terakhir masukkan cheese. pastikan kuali tuu ditutup yaaa. barulaaa cheese tu cairrrr dann lepastuu baru boleh tutup api. dah siappp!

walauponn rupaa dia macammmm tak ada rupa. tapii bolehh laa, hud paling banyak makan oakyyy! HAHAHA

CONVERSATION

18 Comentarios:

  1. Anak-anak mesti suka makan..

    ReplyDelete
  2. wahhh nampak sedap pula ya.. nasib ja skrg ni memang malas mau masak tidak mmg dicuba ni hehe

    ReplyDelete
  3. Time PKP ini dah tak tau nak masak apa. Nanti boleh cuba resepi pizza nadya ini pulaks 🥰

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang selalu terjadi kak. soo selamat mencuba yaa ;)

      Delete
  4. Yang penting, kenyang kann kak nadyya hehehe. Air tangan seorang ibu, memang confirm hud makan banyak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kenyang Atiqah.hahah ituulaa sejak lockdown byk laa dia makan..

      Delete
  5. hamboiii sedapnya nampak.. buat sendiri best kan boleh letak bahan yang kite suka je hehe

    ReplyDelete
  6. Tak menjadi pun tak apa janji anak makan byk hehe

    ReplyDelete
  7. Nk kena try buat nanti. Sedappp

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Thanks comment.
sila datang lagii ye XD