Assalamualaikum♥
Mood rajin kembali! HAHAHA. Oke, harini aku nak share resepi lauk kegemaran aku iaitu Resepi Ikan Kembong Masak Lemak Cili Padi. bagi aku masak lauk ni senang je. Aku ingat lagi masa mula mula belajar memasak aku sangatsangatsangat eksaited nak belajar masak lauk nih, yelaa lauk kegemaran kan kan. Heee
Teringat pulek tahun lepas, akak sepupu aku tanya 'Nadya pandai masak apa je?' ibu aku terus jawap 'lauk masak lemak cili padi, bla,bla,bla' akak sepupu tanya lagi 'rasa lauk masak lemak cili padi sama tak macam masak lemak cili padi nogori?' *Mestilaa tak sama. aku orang Johor la.HAHAHA cakap dalam hati*
Ibu cakap 'bole la' akak sepupu terus cakap 'Nanti akak nak rasa la*muka eksaited* bole la kawen dengan orang nogori nadyya ni' *Ekk? kenapa pulek? eee taknak la aku! macam orang negeri lain takmakan je cakap dalam hati* HAHAHA aku baru nak jawap ibu aku dah jawap dulu. parohh. Aku bukan tak percaya pada jodoh. biasa la time tuu masih BERfeeling dengan EXboipreng. EXboipreng pulek sama negeri kan kan. Heee
Taraaaaaaa~ tudiaaaa ikan kembong masak lemak cili padi dari air tangan akuu tuu. terliuq tak? ;) |
- 6 ekor ikan kembong -- disiang dan dibersihkan
- 1 biji Tomato --- potong 4
- 1 batang serai ditumbuk
- 1 cawan santan pekat
- 2 mangkok santan cair
- Garam dan sedikit gula
- minyak untuk menumis
Bahan dikisar
- 10 biji cili padi -- ikot kepedasan masing masing
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan dikisar halus tadi. Masa menumis guna api sederhana dan selepas itu masokkan serai. biarkan ia sehingga naik bau.
- Selepas itu, masokkan santan cair bersama ikan dan biarkan ia mendidih.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Bila ikan hampir masak, masokkan santan pekat bersama tomato. biarkan mendidih dan siap.
** mudahkan? selamat mencuba semua!!!**
Okay dah boleh kawen ni, hihi
ReplyDeletehahahaha lom bole. mengemas xmahir lagi -.-'
Deletesukaaya masak lemak cilipadi . ikan xsangat . hehehe
ReplyDeleteakak segala lauk masak lemak cili padi akak suka! hahaha
DeleteNampak perkataan masak lemak cili padi tu terus tergodaaaa!
ReplyDeletekan kak? :)
DeleteLemak cili api memang best!!!!
ReplyDeletekureng kalau ikan kembong ni, weee.
ReplyDeletehuhuhuuu.... sedopppp... masak lemok kalau ikan apa jer pun sedapppp.. :D
ReplyDeletekan? kan? huhu :)
Deleteperghhhh feveret lagi... terus eksaited tengok tajuk !! hahahhaa.... masak lemak cili api ayam pun sedap.... ikan pun sedap.... partner dia... kaksha suka kangkung @ bendi goreng belacan.... huwaaa lapa... sapika jaat ....
ReplyDeleteopsss kaksha gurau :)
sama la kite.. udang ke ketam ke.. pehhh memang sedapppp uhhh :)
Deletehahaha nadyya xsuka lauk2 tuhh.. nadyya ade lauk ni satu je da ckup.. mmg xkn pandang lauk lain ;p
Hujung minggu nie zumal nak buat juga la... Hehe :)
ReplyDeletewah.. selamat memasak la gitu ;)
DeleteNak ubah ikannya... Tunggu yer ;)
Deletewoww. nt share ye ;)
DeleteSedapnya...favourite Cik Mimie..pergh, kalau pedas lagi Cik Mimie suka..heheheh
ReplyDeletenyum,nyum..nak cuba la resepi ni^^
ReplyDeleteselamat mencuba ye ^^
Deletesedapnya.. :D
ReplyDeleteOk dah boleh kawen ni....
ReplyDeleteKalau g umah mak angkat kt kuala pilah tu sume lauk masak lemak...
Aishhh
Daku sangat lapar di saat ini. Dah x makan lagi ni. Huhukk. (。-ω-)ノ
ReplyDeleteDalam banyak-banyak ikan, akak suka ikan kembong. Memang sedap buat masak lemak cili api ni.
ReplyDeletesedap nya nadia :)
ReplyDeletemasak lomak memang terbaik XD
rajinnyaaa. bertuah sapa dapat. hehe
ReplyDeleteAkak kita sama lah favourite nombor satu kot masak lemak cili padi. Nak nak kalau dapat ikan keli. Uish lapar tetiba ni. haha
ReplyDelete