Tuesday, November 5, 2013

Nikah Gantung ?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Bulan lepas ramai sibuk share pasal 'Nikah Gantung' kat Facebook. Saya baru pertama kali baca berkaitan Nikah Gantung ni ponn nak share jugak la kan. Macam best je kan :P Lepastuu terbaca pulak commentII yang mengatakan Nikah Gantung ni takde dalam Sunnah laa. Macam macam laa. Terus saya jadi was was doh. Kelmarin tengah melayan lagu videoclip kat Youtube. Terkeluar video Al-Kuliyyah bertajuk Nikah Gantung. Saya apalagi layan laa kan, nak tahu makna sebalik Nikah Gantung ni kan. Sekarang barula saya percaya Nikah Gantung ni bukan la Haram yang dikata kan oleh mereka.  Nikah Gantung ni Harus :)

NIKAH GANTUNG ADALAH COUPLE YANG HALAL:
[●] apa makna nikah gantung ni?
→Dlm bhsa arab dipanggil "nikah khitbah", ia adalah p'nikahan seperti yg lain, cuma selepas akad nikah pasangan b'kenaan xboleh tinggal sebumbung & suami xwajib bg nafkah zahir batin, ertinya isterinya itu masih dibwh tanggungan ayhnya sehinggalah keluarga pihak perempuan menghantar ank perempuannya itu ke rmh keluarga lelaki itu.
[●] apa istimewanya nikah gantung ni?
→pasangan ini keluar b'sama, b'pegangan tgn, b'pelukkan, cium² & sebagainya kerana mereka adalah suami isteri, sekiranya mengandung sekalipun, ank itu adalah ank yg sah, bak kata bdk² skrg, couple yg halal.
[●] kalau pegang² tgn, nanti tak timbul fitnah ke?
→nikah gantung ni bkn nikah yg perlu disembunyi, bahkan kita perlu hebohkan pd umum bahawa kita telah b'kahwin, jadi xtimbul isu fitnah melainkan kalau org tu jenis kaki fitnah.
[●] so siapa yg sesuai utk nikah gantung?
→nikah gantung amat sesuai bg mereka yg masih belum b'kemampuan dlm kewangan, yg masih belajar, masih belum mendpt kerja, atau masih di alam universiti.
p/s : drpd korang dok dating, call tiap mlm, msg², lg baik korang nikah gantung dulu, semuanya akn b'tukar pahala, msg² dgn isteri dpt pahala, pegang tgn isteri dpt pahala, seronokkan? (^^,)




Wahai Bakal Imamku. . Apa kate  kita buad Nikah Khitbah nak? Tunang dan nikah dulu. Kenduri kawen kita buad kemudian pon takpe. Lagiponn awak still belaja lagi kan? saya pon tak keje lagi kan.. EKK? Kate sape ni? HAHAHAHA. Mana tahu Bakal Jodoh saya memang still belaja ke . Ya Allah permudahkanlah Jodoh ku, Amin :D

Meh la dengar ceramah ni. Terbaik ok !

Nota Kaki : Salam Maal Hijrah semua ^^,

6 comments:

  1. nice sharing .. Salam Maal Hijrah ..jum terjah entry sy http://vanilacoklatpeace.blogspot.com/2013/11/betapa-besarnya-pengorbanan-seorang.html

    ReplyDelete
  2. Ohhh baru betul-betul faham...
    Terima kasih share !

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Thanks comment.
sila datang lagii ye XD

COPYRIGHT 2017 by CikNadyya